Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament. Urmează să fie promulgată de Președinte

Bosioc Cristina, 04 dec.. 2019

Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament și va merge la Paeședinție pentru a putea fi promulgată. După ce deputații din Comisia juridică au adoptat, ieri proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu, abrogarea a trecut și de Parlament.

Abrogarea recursului compensatoriu a trecut de Parlament. Urmează să fie promulgată de Președinte

Vă reamintim că legea recursului compensatoriu a fost votată de PSD, ALDE și UDMR și a făcut posibilă eliberarea din închisoare a mii de condamnați pentru fapt de violență, violuri și agresiuni. Există dovezi că mulți dintre ei deja au comis alte infracțiuni. În urma adoptării acestei legi au avut loc mai multe proteste în stradă.

În urmă cu doar câteva zile, Cătălin Predoiu susținea că legea recursului compensatoriu nu poate fi abrogată prin ordonanță de urgență și a explicat și de ce. În primul rând Ministrul Justiției motiva că abrogarea ar atrage sacțiuni din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit digi24.ro, cinci deputați s-au abținut la votul din plenul Camerei Deputaților prin care a fost adoptată legea care abrogă recursul compensatoriu. Printre ei se numără și doi dintre parlamentarii care au susținut introducerea recursului compensatoriu și au contribuit cu amendamente în favoarea deținuților care au beneficiat de această măsură. Este vorba de deputatul PSD, Florin Iordache și de deputatul UDMR, Marton Arpad.

Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control.

Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă.

Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană.

Antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, au precizat parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului.← Close