Alegeri prezidențale 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare

Bosioc Cristina, 07 nov.. 2019

Duminică 10 noiembrie 2019 au loc alegerile prezidențiale 2019. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe data de 24 noiembrie. Există câteva reguli pe care toți alegătorii sunt obligați să le respecte atunci când merg să voteze. De exemplu, în secția de votare este inerzis să convingi pe alți alegători să voteze un anumit candidat.

Alegeri prezidențale 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare

Este foarte important pentru toți cei care vor merge la vot în această duminică să cunoscă regulie principale pe care trebuie să le respecte. Astfel, alegerile prezidențiale 2019 se vor putea desfășura fără indicente neplăcute. De asemenea, trebuie să știți că există o serie de fapte care sunt considerate infracțiuni conform Codului Penal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales în timpul alegerilor prezidențiale se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul penal. Totodată, atacul asupra secției de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării anumitor drepturi.

Oferirea bunurilor materiale sau a banilor pentru a convinge pe cineva să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legii.

Toate aceste fapte sunt considerate infracțiuni electorale conform art. 385-393 din Codul Penal și sunt valabile pentru toate categoriile de alegeri.

Vă reamintim că la alegerile prezidențiale din anul 2014, la primul tur s-au prezentat la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot. Asta a însemnat o prezenţă de 53,18 %. În turul doi, au mers la vot 11.719.344 de cetăţeni români, adică 64,11 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2019. Vineri începe votul în diaspora. Program de vot și secții de votare

 ← Close