Calendar ortodox pentru joi, 5 decembrie 2019. Sunt pomeniți Sfântul Sava și Sfântul Nectarie

Adrian, 04 dec.. 2019

În calendarul ortodox de mâine, 5 decembrie 2019, Biserica îi pomenește pe doi dintre cei  mai importanți sfinți: Sava și Nectarie. Pe lângă aceștia, mai sunt amintiți și Sfântul Averchie, Mucenicul Anastasie și Sfântul Filotei Careotul.

Calendar ortodox 5 decembrie: Cine a fost Sfântul Sava

Sfântul Sava, principalul pomenit al zilei de joi de către Biserica Ortodoxă Română a trăit pe vremea Împăratului Teodosie cel Mic, între 403 și 450 după Hristos. Sava se născuse în Capadocia, iar părinții lui erau tot creștini, Ioan și Sofia.

Ajunge la vârsta majoră la Cuviosul Teoctist prin călugărul Eftimie, una dintre cele mai importante figuri ale ortodoxiei mondiale, cunoscut pentru dreapta sa credință și miracolele pe care le înfăptuia pentru credincioși și necredincioși.

Rugăciunea către Sfântul Sava cel Sfințit

Sfântul Sava, extrem de iubit și de către credincioșii români  , a făcut multe minuni. Prin rugăciunile lui a reușit să facă imposibilul posibil. A izvorât apă în locuri secetoase și i-a ajutat pe sărmanii flămânzi și însetați.

Sava avea și tot felul de vedenii, iar legenda spune că și-a prevăzut cu exactitate moartea, atât cum se va produce ea cât și data trecerii la cele veșnice.

Iată și o scurtă rugăciune pe care e bine să o rostești către Sfântul Sava cel Sfințit: „Cu strălucirea luminii Sfântului Duh, luminează Sfinte Sava, pe cei ce cu dragoste creştinească, în cântări te laudă; cel ce eşti lauda pustnicilor, strălucirea călugărilor împodobitorul pustiului şi dascălul fecioriei”.← Close