Ce atribuții are Președintele României

Bosioc Cristina, 08 nov.. 2019

În data de 10 noiembrie vor avea loc alegerile prezidențale 2019. Românii își vor alege președintele pentru următorii 5 ani, iar cursa prezidențială este una strânsă. Vă reamintim ce atribuții are Președintele României și ce lucruri poate duce la îndeplinire pe perioada mandatului.

Ce atribuții are Președintele României

Potrivit presidency.ro, Președintele României reprezintă statul român, fiind cel care poate garanta atât independeța națională, cât și unitatea teoritoriale a acestei țări. Președintele este cel responsabil să asigure respectarea Constituției României. Totodată, primul om în stat trebuie să se asigure că toate autoritățile publice funcționează în mod corespunzător. Acesta are un rol important de mediator între puterile statului, dar și între stat și cetățenii lui.

Cel care va fi ales Președinte va avea obligația să desemneze un premier și să numească un Guvern care trebuie să fie validat prin vot de încredere în Parlament. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Președintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Daca prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va putea revoca şi numi pe unii membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului acordată la propunerea primului-ministru.”, se menționează pe site-ul oficial presidency.ro

În ceea ce privește politica externă, Președintele are dreptul să încheie tratate internaționale care sunt mai întâi negociate de Guvernul României. Apoi trebuie să le supună spre ratificare Parlamentului. Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României, conrofm articolului 91 din Constituţia României.

Primul om în stat are funcția de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. și este comandantul forțelor armate. „El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior apărării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. În caz de agresiune armată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţa Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii. (Articolul 92 – Constituția României) ”, se menționează pe același site citat mai sus.

Alegeri prezidențiale 2019← Close