Deputații din Comisia juridică au adoptat proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu

Bosioc Cristina, 03 dec.. 2019

Deputații din Comisia juridică au adoptat, astăzi 3 decembrie, în unanimitate, proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu. Prin această lege zeci de mii de puşcăriaşi au ieşit mai devreme din închisoare și mulți dintre ei au săvârșit deja alte fapte grave.

Deputații din Comisia juridică au adoptat proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu

Legea recursului compensatoriu a fost votată de PSD, ALDE și UDMR și a făcut posibilă eliberarea din închisoare a mii de condamnați pentru fapt de violență, violuri și agresiuni. Există dovezi că mulți dintre ei deja au comis alte infracțiuni. În urma adoptării acestei legi au avut loc mai multe proteste în stradă.

În urmă cu doar câteva zile, Cătălin Predoiu susținea că legea recursului compensatoriu nu poate fi abrogată prin ordonanță de urgență și a explicat și de ce. În primul rând Ministrul Justiției motiva că abrogarea ar atrage sacțiuni din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Cel mai probabil joi, acest proiect de lege va primi votul final și măsura atât de controversată va fi anulată.

În timpul dezbaterilor, unul dintre promotorii acestei legii, deputatul PSD Florin Iordache, a încercat să explice că legea a fost necesară pentru ca România să nu fie condamnată la CEDO pentru condițiile proaste în care stau deținuții din România:

”Cred că ar fi corect să să spunem așa. În urma decizie pilot pe care CEDO a luat-o vizavi de România, România și-a asumat una din măsurile pe care trebuie să le ia, vizavi de cei 3 metri minim pe care trebuie să-i asigure pentru un deținut, pentru a nu fi condamnată. Pentru normele și tratatele internaționale la care suntem parte, a fost și acest proiect de lege. Acest proiect de lege a fost inițiat de Guvernul Cioloș, de doamna ministru Prună. Eu l-am preluat. Am considerat că una din măsurile care poate aduce conformitate cu tratatele și convențiile la care România este parte este și acest recurs compensatoriu.← Close