FMI, anunț îngrijorător. Care este prognoza privind România

Hoidrag Laurentiu, 09 apr.. 2019

FMI, anunț îngrijorător.  FMI a făcut, marţi, noi prognoze privind economia globală, care sunt cel mai mici de la criză până în prezent.  Gita Gopinath, economistul şef al FMI, susţine că economia globală trece printr-un „moment delicat”, informează BBC şi Bloomberg.

României va creşte cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4%

Fondul Monetar Internaţional estimează, în cel mai recent „World Economic Outlook”, din aprilie 2019, că economia României va creşte cu 3,1% anul acesta. Creșterea este sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.

De asemenea, instituţia apreciază că, anul viitor, economia României îşi va continua ritmul lent, înregistrând o creştere de 3%, comparativ cu acest an, proiecţie pe care şi-o menţine până în 2024.

Citește și: 

Ce se întâmplă cu rata anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei este prognozată la 3,5% la finele acestui an, în creştere de la 2,8% cât estima în octombrie, şi la 3% la finele anului viitor.

„Pentru alte economii din regiune (Europa – n.red.) cu ritmuri de creştere robuste în ultimii ani, precum Polonia şi România, creşterea este aşteptată să se tempereze până la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectând diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene şi a politicilor favorabile”, subliniază raportul FMI.

Instituţia mai prognozează un deficit de cont curent de 5,2%, în creştere de la 3,4% în octombrie şi de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor susţine că va ajunge la 4,8%, continuând să se menţină pe termen mediu la 3,5%.

În schimb, FMI şi-a menţinut estimarea privind rata şomajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a înaintat o prognoză de 4,9%.

Citește mai mult AICI

← Close