Fostul Domeniu Ştirbei-Florescu din Sinaia, transformat în grădină publică printr-un proiect cu fonduri UE

Hoidrag Laurentiu, 06 mai. 2020

Conducerea Primăriei Sinaia a anunţat că a predat, miercuri, amplasamentul pe care va fi amenajată viitoarea Grădină Publică „Parc Ştirbei”, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

„Ideea proiectului de regenerare urbană s-a conturat în jurul Capelei romano-catolice Ştirbei, din dorinţa de a transforma peisagistic şi arhitectural o zonă aflată într-o stare accentuată de degradare. Lucrările de reconversie funcţională a terenului constau în construirea unui amfiteatru în aer liber, crearea unui loc de joacă pentru copii, instalarea de mobilier urban, a unui sistem de iluminat care utilizează soluţii de tip smart-city şi amenajarea unei parcări ‘ecologice’ cu înierbare 75%. Ansamblul va fi un parc dendrologic cu o compoziţie peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetaţie montană, cu sistem de irigare dotat cu senzori de umiditate şi funcţionare automatizată. Este o provocare arhitecturală care pune în armonie design-ul modern al amenajărilor, cu frumuseţea naturală a locului şi istoria oraşului Sinaia”, a declarat primarul Vlad Oprea, potrivit unui comunicat de presă.

Aleile care vor duce către capela Ştirbei, locul de joacă şi amfiteatru vor fi realizate din piatră bazaltică, uşor de parcurs de către persoane cu handicap locomotor, de vârstnici şi copii şi vor fi prevăzute cu striaţii de ghidare pentru nevăzători pe toată lungimea, precum şi în zonele de oprire/cotire.

„Pentru mobilierul urban, sistemul de iluminat şi cel de colectare selectivă a deşeurilor se vor folosi soluţii de tip smart city, cu posibilităţi de monitorizare şi gestionare bazate pe informaţie electronică permanentă, analizată în timp real, care permite o economie substanţială de energie şi reduceri maxime de costuri de întreţinere, în condiţii normale. Se va realiza o compoziţie peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetaţie, pornind de la cea înaltă existentă, ce va fi completată cu plantări noi, şi până la cea joasă, pe partea cu linia de telecabină, utilizându-se specii specifice zonei montane, dar cu posibilitatea de a oferi un spectacol cromatic atrăgător în toate sezoanele”, se precizează comunicat.

Primăria Sinaia mai arată că acesta este unul dintre cele zece proiecte pentru care anul trecut a obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, în valoare totală de 1.604.305 euro.← Close