Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind amânarea ratelor, pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern

Adrian, 02 apr.. 2020

Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind amânarea ratelor la credite se află pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la începutul şedinţei.

„Tot pe ordinea de zi suplimentară se află şi Hotărârea guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţii financiare nebancare”, a spus Florin Cîţu.

El a menţionat că s-a uitat la ce au făcut alte ţări, precum Spania, Franţa, Italia, Portugalia, menţionând că nu sunt foarte multe state care au luat o măsură similară, iar măsura luată de România are cea mai lungă perioadă de aplicare, de până la 9 luni de zile, are cea mai largă plajă de beneficiari, precum şi condiţiile cele mai bune.

„M-am uitat la câteva măsuri în Europa privitor la ajutorul de şomaj tehnic şi aş vrea să vă dau un exemplu: Polonia, unde plătesc doar 40% din salariul pe care îl avea cineva, dar noi 75%. Deci este clar că încercăm, deşi nu avem resursele altor ţări, acest pachet pe care noi l-am pus pe masă însumează aproape 3% din PIB, aşa cum vedem noi acum impactul pentru economie”, a declarat Florin Cîţu.

De asemenea, pe ordinea de zi suplimentară se află o schemă de ajutor se stat destinată IMM-urilor. Ministrul Finanţelor a menţionat că măsura a fost discutată cu Comisia Europeană care a acceptat condiţiile de subvenţionare 100% a dobânzii şi de garantare a creditelor de până la 90%. Pentru aceasta plafonul de garanţii de 5 miliarde de lei va fi majorat la 15 miliarde de lei prin rectificarea bugetară. Pe lângă ordonanţa de urgenţă privind aprobarea schemei de ajutor de stat vor fi discutate normele de aplicare.← Close