Sărbătoare mare mâine! Se prăznuiește Sfântul Filip și este lăsata secului pentru postul Crăciunului

Bosioc Cristina, 13 nov.. 2019

Mâine creștnii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Filip și totodată se pregătesc pentru postul Crăciunului. Este lăsata secului, așa că vă puteți bucura de mâncăruri de dulce, pe care le veți mai gusta abia pe 25 decembrie.

Sărbătoare mare mâine! Se prăznuiește Sfântul Filip și este lăsata secului pentru postul Crăciunului

Sfântul Filip a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Născut în Betsaida, lângă Marea Galileii, Filip cunoștea așa bine Sfânta Scriptură încât L-a recunoscut imediat pe Iisus ca fiind Mesia, Unsul lui Dumnezeu, de cum L-a întâlnit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Filip a propovăduit în Asia și În Grecia. În Grecia, evreii îl urau atât de tare încât marele preot s-a apucat el însuși să îl ciomăgească până la moarte, dar printr-o minune marele preot a orbit dintr-o dată și s-a înnegrit. Apoi pământul s-a deschis și l-a înghițit. Atunci s-au vindecat mulți bolnavi și mulți păgâni au crezut în Hristos.

Mâine este și lăsata secului pentru postul Crăciunului, așa că se organizează petreceri și se mănâncă mâncare de dulce. Este ziua în care en pregătim pentru uul dintre cele mai grele și lungi posturi de peste an.

Tradiția spune că în ziua de lăsata secului orice masă, fie că este vorba de cea de prânz ori de cină, se așează cu fața către răsărit. Farfuriile și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit pentru sporirea norocului, iar primul aliment care trebui consumat este pâinea cu sare.

Rugăciune pesntru postul Crăciunului, care se rostește zilnic:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului.

Că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

 

 ← Close