Se schimbă buletinele din 2021. Ce trebuie să știi despre asta

Bosioc Cristina, 15 ian.. 2020

Ministerul Afacerilor Interne a dezvăluit că intenționează să facă schimbări majorre în privința cărților de indentitate. Iată cum vor arăta acestea și ce se întâmplă cu cetățenii car enu le vor accepta.

Se schimbă buletinele din 2021. Ce trebuie să știi despre asta

Noul proiect al MAI propune ca buletinele să fie eliberate de la vârsta de 12 ani, sau, la cerere, chiar și mai jos de această vârstă. Noile cărți de identitate vor avea un cip pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente în format digital.

“Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.

Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Persoanele care nu doresc un astfel de buletin, pot opta pentru o variantă mai simplă, care va avea același format. Totuși, acest document nu va permite persoanei respective să călătorească în străinătate în baza lui. “Având în vedere anumite discuţii la nivelul societăţii româneşti, în anul 2017 s-a relevat că o parte a societăţii nu doreşte deţinerea unui document de identitate cu cip. Noul act normativ prevede această opţiune, solicitarea unui card fără cip, va avea acelaşi format. Problema este că, raportat la dispoziţiile regulamentului, acest document nu va permite călătoriile în străinătate, nici în spaţiul UE şi, nefiind prevăzut cu acel cip în care ar trebui să fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanţă”, a explicat, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi24, Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei.← Close