Stilul de viață al femeilor care nu obișnuiesc să lucreze

Bosioc Cristina, 01 iul.. 2020

 

Multe femei își doresc o viață confortabilă, însă nu fac nimic pentru asta, nu obișnuiesc să lucreze. Sunt numeroase persoane care stau acasă și care lasă responsabilitatea banilor pe seama altor persoane din familie. Unele sunt căsătorite și sunt întreținute de soț. Și dacă munca bărbatului este singura sursă de venit, ce se va întâmpla dacă el își va pierde serviciul? 

Așa trăiesc multe familii din România!

Există numeroase persoane adulte care locuiesc și la 35-40 de ani cu părinții și trăiesc pe banii lor. Deoarece părinții încă mai lucrează sau deja iau pensie, în familie există o sursă de venit. Totuși, pentru astfel de femei, se pare că seriozitatea vieții nu a început, pentru că ele nu fac eforturi pentru a găsi un job și a câștiga bani. 

Stilul de viață al acestor femei nu este nici pe departe unul fericit. Probabil, situația din familie este stresantă, creată de lipsa banilor și indiferența acestor persoane care nu fac nimic. Ele se plâng de viață, de probleme și de faptul că trăiesc alături de părinți toxici – așa îi consideră pe cei care le oferă ajutorul financiar pe parcursul vieții lor, din cauza discuțiilor și certurilor. 

Terapeuții spun despre aceste situații și consideră că problema toxicității apare mai ales în familiile în care există câteva persoane guvernate de alcool și agresivitate. 

Părinții toxici, supranumiți astfel de copiii lor adulți, sunt un subiect tabu pentru români. Se tot vorbește despre astfel de probleme, despre oameni care își controlează copiii sau despre părinți supraprotectori.

care au impresia că știu mereu ce este mai bine pentru copiii lor. Psihologii spun că efectele educației toxice duc la apariția unor probleme, în viața adulților. Astfel de oameni ajung să aibă probleme fel de fel, depresie, boli somatice, stimă de sine scăzută, multe psihoze, probleme profesionale. 

Există femei care au terminat doar liceul și care deși sunt adulte, încă luptă pentru libertatea personală. Ele au probleme de comunicare cu părinții, uneori nu-și pot exercita dreptul de a decide singure sau au incertitudini cu privire la sentimentul propriei identități. Din cauza lipsurilor financiare, astfel de probleme se intensifică și uneori este nevoie de ajutorul unui terapeut pentru vindecare. Rănile cauzate de rude pot fi uneori foarte dureroase, încât apare necesitatea analizei relației cu aceste persoane și a primirii sfaturilor de la persoane avizate.   

În România, numeroase femei nu au niciun job și nici nu vor găsi prea curând, având în vedere situația din țară. Statisticile arată că mii de femei din țara noastră lucrează la videochat, câștigând venituri destul de semnificative, comparativ cu salariile din alte domenii de activitate. Cele din fața camerei sunt numite “modele”, iar bărbații sunt numiți “utilizatori”.  

Acest fenomen, din țara noastră, al femeilor adulte întreținute de părinți este copiat de la italieni, unde tinerii încă stau cu rudele și după vârsta de 30-40 de ani. Acești copii adulți au și o denumire în Italia –  “bomboccioni” – prin care se dorește forțarea lor de a-și lua viața în propriile mâini, pentru că deja au trecut demult de vârsta de 30 de ani.  

Statisticile arată că în prezent, în România, foarte multe persoane cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani încă mai trăiesc pe “spinarea” părinților. Acest fenomen apare și în alte țări ale Europei, îndeosebi în Slovenia, Bulgaria, Slovacia.  

O cauză pentru care se întâmplă asta este și lipsa locurilor de muncă. Tinerii absolvenți de școli și  facultăți, au probleme pe piața muncii. În prezent șansele de a găsi un loc de muncă sunt destul de reduse, mai ales că numărul de șomeri a crescut foarte mult. În plus, a crescut și numărul de divorțuri de câțiva ani, iar șansele ca femeile tinere care au copii să trăiască alături de părinții lor sunt mai mari. 

Astfel de persoane au nevoie de sprijinul rudelor și de obicei îl primesc, mai ales când este vorba și de creșterea copiilor mici. Salariile prea scăzute au contribuit la creșterea numărului de adulți tineri care preferă să stea împreună cu părinții. Cei care nu au un loc de muncă sunt nevoiți să depindă financiar de alte persoane, cum sunt rudele apropiate, mai ales părinții. 

Ponderea adulților care trăiesc împreună cu părinții lor apare și în SUA, mai ales la persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. ← Close